Імміграція в Україну, отримання виду на проживання в Україні

| Категорія: Імміграційні закони і правила України

В українському zakonodatel'stve ТАКОЖ поняття, як «вид нa жітeльствo»нeт,Замість цього в Україні zakonax використовують аналогові «відa нa жітeльствo» — а саме, тeрмин «іммігрaція».
Тaк, відповідно до пунктів. 1 Закон України «Oб іммігрaціі» Skazani:імміграція — Цей приїзд до Одеси Встановлені законом порядку іноземців та осіб без громадянства postoânnogo перебування.

Згідно даного Закону «Про імміграцію» щоб отримати право постійного проживання на Україні необхідно одержати дозвіл на імміграцію. Дозвіл на імміграцію в Україну видається в рамках виділеної квоти на імміграцію.

Квота імміграції — це максимальна кількість іноземців та осіб без громадянства, яким передбачена видача дозволів на імміграцію протягом календарного року для кожного регіону України (ст. 1 Закону України «Про імміграцію»). Квота імміграції встановлюється щорічно на початку року Кабінетом Міністрів України.

При цьому, квота імміграції встановлюється для різних категорій іноземців незалежно від країни, з якої вони хочуть переїхати в Україну.

Квота імміграції встановлюється для таких категорій іноземців:

* діячі науки та культури, імміграція яких відповідає інтересам України;

* висококваліфіковані фахівці та працівники, гостра потреба в яких є відчутною для економіки України;

* особи, які здійснили іноземну інвестицію в економіку України іноземною конвертованою валютою на суму не менше 100 (ста) тисяч доларів США;

* особи, які є повнорідними братом чи сестрою, дідом чи бабою, онуком чи онукою громадян України;

* особи, які раніше перебували в громадянстві України;

* батьки, чоловік (дружина) іммігранта та його неповнолітні діти;

* особи, які безперервно прожили на території України протягом трьох років з дня надання їм статусу біженця на Україні чи притулку на Україні, а також їх батьки, чоловіки (дружини) і неповнолітні діти, які проіжвают разом з ними.

Таким чином, якщо Ви можете віднести себе до однієї із зазначених вище категорій іноземців, у Вас є право на імміграцію в Україну в рамках квоти імміграції. Якщо ж квота імміграції в даному році буде вичерпана (т.е. до Вас вже буде видано максимальну кількість дозволів на імміграцію в рамках даної категорії квоти), то Ви зможете подати заяву на імміграцію в наступному році.

Крім того, можливе отримання дозволу на імміграцію поза квотою імміграції (т.е. незалежно від того, вичерпана дана квота чи ще ні). Згідно год. 2 ст. 4 Закону України «Про імміграцію».

Дозвіл на імміграцію поза квотою імміграції надається таким іноземцям:

* одному з подружжя, якщо другий з подружжя, з яким він перебуває у шлюбі понад два роки, є громадянином України, дітям і батькам громадян України. Іншими словами, якщо ви перебуваєте в шлюбі з громадянином України понад два роки, або ж ви є дитиною громадян України, або ж ви є батьком громадянина України, ви маєте повне право отримати дозвіл на імміграцію в Україну незалежно від квоти на поточний рік. На сьогоднішній день це найпоширеніша підстава для отримання статусу іммігранта в Україні;

* особам, які є опікунами чи піклувальниками громадян України, або перебувають під опікою чи піклуванням громадян України;

* особам, которые имеют право на приобретение гражданства Украины по территориальному происхождению (з колом осіб, які мають право на набуття громадянства України за територіальним походженням, ви можете ознайомитися в ст. 8 Закону України «О гражданстве Украины», укр. Закон України «Про громадянство України»);

* особам, імміграція яких становить державний інтерес для України (як правило, це відомі вчені, діячі науки, мистецтва і т.д.);

* закордонним українцям, подружжям закордонних українців, їх дітям у разі їх спільного в'їзду та перебування на території України (докладніше см. Закон України «Про правовий статус закордонних українців»).

Таким чином, вищевказаний перелік підстав для імміграції є вичерпним, та інші підстави — наприклад, володіння нерухомістю в Україні — не дадуть можливості отримати разершеніе на імміграцію.

Документи необхідні для отримання виду на проживання в Україні:

Якщо у Вас є підстави для отримання дозволу на іммагріцію, слід звернутися до посольства (консульство) Україна у вашій країні, або ж в ОВІР (відділ віз та реєстрації) у вашому відділенні міліції за місцем проживання на Україну.

До заяви додаються такі документи:

* три фотографії;

* копія документа, посвідчує особу;

* документ про місце проживання заявника;

* дані про склад сім'ї, копія свідоцтва про шлюб (якщо ви перебуваєте в шлюбі);

*довідка про те, що заявник не хворий на хронічний алкоголізм, наркоманією, токсикоманією, або інфекційними хворобами, перелік яких визначено у спеціальному нормативному акті, утверждающемся центральним органом виконавчої влади України з питань охорони здоров'я;

Крім цього подаються документи підтверджують наявність у вас того чи іншого підстави для отримання дозволу на імміграцію — детально з цими документами можна ознайомитися в ст. 9 Закону України «Про імміграцію».

Посвідчення на право постійного проживання на Україну.

Коли Ваша заява про імміграцію буде задоволено, необхідно звернутися із заявою про видачу посвідчення на право постійного проживання на Україну (укр. — посвідка на постійне проживання). Посвідчення видається протягом тижня з моменту подачі заяви (ст. 11 Закону України «Про імміграцію»).

З моменту отримання цього посвідчення Ви купуєте статус іммігранта, і відповідно, вже не є іноземців у розумінні законодавства України. Це означає, що Ви зможете працювати в Україні без отримання дозволу на працевлаштування іноземця (воно необхідне для всіх іноземців згідно із законодавством), вам не знадобиться отримувати жодних дозволів на перебування в Україні (т.зв. реєстрацію) — ви зможете перебувати тут як завгодно довго, не потрібно буде отримувати візу для в'їзду в Україну і т.д.
Варто зазначити що міжнародними договорами України з деякими країнами можуть бути передбачені деякі особливості і відмінності отримання виду на проживання в Україні.



Коментарі закриті